Blog - Aart Vierhouten

Wielersport op het hout


Seizoen voorbereiding op het hout van de triple AAA s

Niki Terpstra doet het, Dylan van Baarle, Nederlandse grootste klassiekertalent doet het en sprinter en Nederlands kampioen Dylan Groenewegen doet het! Alle 3 rijden ze op de baan en waren actief in de 6 Daagse van Rotterdam.

Waarom?

Krachtuithouding en souplesse gaan op de wielerbaan gelijk op.
Je training van 1 uur op de wielerbaan staat tot 1,5 tot 2 uur trainen op de weg. Geweldig rendement dus! Daarnaast train je het wielerbrein door een verhoogde oog, been-, breincommunicatie die je gebruikt tijdens het fietsen. Anticiperen, kijken, sturen en snelheid maken. Hierdoor voel je je op de weg nog meer op je gemak in een grote groep of peloton.

Echter wanneer we het hebben over fietsen op de wielerbaan krijgen veel toerfietsers gelijk een lichte rilling door de kuiten.
- Je hebt immers geen remmen op je fiets!
- Je hebt geen versnellingen maar een doortrapper?!
- Die bochten zijn écht steil!
Zomaar drie redenen om het idee uit je hoofd te zetten zelf je rondjes te gaan draaien op de wielerbaan. Echter het goede nieuws is dat niemand remmen heeft en dus niemand plotseling voor je stil gaat staan. De doortrapper zorgt dat je bochten snelheid op peil blijft en je dus niet te langzaam gaat. Belangrijk om niet naar beneden te glijden.
Doormiddel van de middelpuntvliedende kracht kan je zelfs met losse handen door de bochten.
Dat laatste geldt overigens niet bij je eerste wielerbaanles.

De meest effectieve trainingen in winter en ook zomer worden uitgevoerd op de wielerbaan. Geen stoplichten, geen autoverkeer, geen gladde fietspaden, geen drie lagen kleding maar wél een verwarmde wielerbaan!

Het beentempo van 100/minuut wordt eenvoudiger gehaald en prikkelt je hart/ longfunctie op de juiste manier. Rustige hartslagtrainingen worden eenvoudig uitgevoerd. De intensieve blokjes zijn helemaal fantastisch. Sterker nog, probeer maar eens buiten onder de 10 graden Celsius je hartslag op het omslagpunt te krijgen, geen pretje!

Er is eigenlijk geen reden om niet te gaan baanwielrennen gezien je in Alkmaar - Amsterdam en Apeldoorn op het echte hout terecht kan. Op alle wielerbanen zijn vrije trainingsuren en huurfietsen beschikbaar. En je kunt hiermee de o zo belangrijke basis leggen voor je wegseizoen.

Ik wens je veel warme trainingskilometers op het echte hout!

Aart

Aart Vierhouten was 14 jaar beroepsrenners. Hij reed alle grote Rondes en vele Klassiekers.
Vooraf aan het wegseizoen was Aart actief op de wielerbaan o.a. in de Zesdaagse Amsterdam en Rotterdam. Voor hem was trainen op de baan een must. Souplesse en snelheid behouden in de winter. Het geheugen blijven trainen in 'coupe de pedale'.

Aart schreef Ik, de wielrenner samen met Koen de Jong.
Hij geeft wielerclinics en verzorgt nuttige en inspirerende presentaties.
Zijn visie op de wielersport en zijn onuitputtelijke wielertips deelt hij graag.BAANWIELRENNEN ZELF EENS DOEN?
Dat kan!

Boek met fietsvrienden of relaties de Clinic baanwielrennen o.l.v. Levi Heimans Zaterdag 18 maart 2017 a.s. in Amsterdam.
Vanaf 14.00 tot 17.30 uur. Levi Heimans meervoudig Olympisch baanrenner verzorgt de professionele begeleiding.